Reklama

●2 szklanki kaszy gryczanej
●sól
● 2 łyżki oleju
●35 dag boczku (lub bekonu) w cienkich plasterkach
● łyżka masła
● 8 jajek
● pieprz
● pęczek szczypiorku
[adsense]
Kaszę gryczaną opłucz na sicie, zalej w garnku 3 szklankami osolonego wrzątku, ugotuj na sypko (ok. 20 minut). Olej rozgrzej na patelni, usmaż na nim na chrupiąco plasterki boczku (lub bekonu), zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Do tłuszczu ze smażenia dołóż masło, ostrożnie wbij jajka, oprósz solą i pieprzem, usmaż sadzone. Szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Kasze gryczana rozłóż na talerzach, polej tłuszczem ze smażenia. Podawaj z plastrami boczku i jajkami sadzonymi, posypane szczypiorem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama