Jagodzianki
Przygotowanie: 35-40 minut
Oczekiwanie: 40 minut
Pieczenie: 20-25 minut

- Moje Gotowanie
- 2 dag drożdży
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła
- 20 dag jagód
- żółtko
- tłuszcz do blachy
- łyżka cukru pudru
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru, ciepłym mlekiem, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Jagody opłukać, wymieszać z połową cukru. Masło stopić.
Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, przesiać mąkę. Wyrobić ciasto, dodać pod koniec wystudzone masło. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować wałek, pokroić w krążki. Spłaszczyć, nałożyć jagody, zlepić kulki. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze.
Żółtko rozrzedzić odrobiną wody, posmarować wierzch bułeczek. Posypać cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 minut w temp. 180 st.C.
Polecane
„Oszukali człowieka w potrzebie jak najgorsze kanalie. Pękło mi serce, gdy widziałam, jak biedaczek skacze z radości”
„To ja zapłaciłam za romans mojego syna, bo synowa odcięła mnie od wnuków. Przecież to nie ja ją zdradziłam”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa