Reklama
  • 2 dag drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 20 dag jagód
  • żółtko
  • tłuszcz do blachy
  • łyżka cukru pudru
Reklama

Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru, ciepłym mlekiem, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Jagody opłukać, wymieszać z połową cukru. Masło stopić.
Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, przesiać mąkę. Wyrobić ciasto, dodać pod koniec wystudzone masło. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować wałek, pokroić w krążki. Spłaszczyć, nałożyć jagody, zlepić kulki. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze.
Żółtko rozrzedzić odrobiną wody, posmarować wierzch bułeczek. Posypać cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 minut w temp. 180 st.C.

Reklama
Reklama
Reklama