Jagodzianki
Przygotowanie: 35-40 minut
Oczekiwanie: 40 minut
Pieczenie: 20-25 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 31.03.2005, 07:46
Reklama
- 2 dag drożdży
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła
- 20 dag jagód
- żółtko
- tłuszcz do blachy
- łyżka cukru pudru
Reklama
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru, ciepłym mlekiem, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Jagody opłukać, wymieszać z połową cukru. Masło stopić.
Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, przesiać mąkę. Wyrobić ciasto, dodać pod koniec wystudzone masło. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować wałek, pokroić w krążki. Spłaszczyć, nałożyć jagody, zlepić kulki. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze.
Żółtko rozrzedzić odrobiną wody, posmarować wierzch bułeczek. Posypać cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 minut w temp. 180 st.C.
Reklama
Reklama
Reklama