Jabłkowe oponki
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Smażenie: 20 minut
Sztuka: 100 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 16.03.2005, 16:59
Reklama
SKŁADNIKI NA 40 SZTUK
Reklama
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 6-8 jabłek
- łyżeczka mielonego cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Reklama
Margarynę stopić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, wlać mleko i wystudzony tłuszcz. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć i odstawić na 2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w krążki o grubości 5-7 mm, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka posypać cynamonem.
W rondlu rozgrzać olej. Krążki jabłek zanurzać w cieście, lekko osączać i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Reklama
Reklama
Reklama