Jabłka pieczone z serem pleśniowym
- Claudia
Opublikowano: 02.12.2011, 09:50
Reklama
PORCJA: 396 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
DLA 4 OSÓB:
Reklama
- 4 duże winne jabłka
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka masła do natłuszczenia formy
- 200 g sera pleśniowego typu rokpol
- 150 g orzechów włoskich
- cynamon
- grubo zmielony pieprz
Reklama
Jabłka opłukać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki kropić sokiem z cytryny. Ułożyć (częścią przekrojoną do góry) w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej. Ser pleśniowy pokruszyć albo pokroić. Orzechy grubo posiekać. Wydrążone miejsca w jabłkach napełnić serem oraz posypać orzechami. Wierzch owoców oprószyć cynamonem i pieprzem. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Jabłka podawać gorące – same lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Nasza rada: W podobny sposób można przyrządzić gruszki.
Reklama
Reklama
Reklama