Jabłecznik z kruszonką
Jesień to czas jabłek, a jak jabłka to i jabłeczniki. Polecamy!
- Claudia
porcja: 396 kcal
przygotowanie: 30 minut
na 12 porcji
Cias
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 180 g masła
- 3 żółtka
- łyżka śmietany
- 3–4 winne jabłka
- łyżka cynamonu
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 120 g masła
Składniki na kruszonkę połączyć, zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. W mikserze wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem, żółtkami i śmietaną. Następnie rękami zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Miąższ poszatkować w kawałki. Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem formę. Wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce, bezpośrednio na jabłka. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.