Jabłecznik z bezą i orzechami
Odrobina czegoś słodkiego na jesienną chandrę
- Claudia
Opublikowano: 10.10.2012, 16:18
Reklama
Porcja: 338 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 15 porcji:
Reklama
- 4 jajka
- 6 białek
- 350 g cukru
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 g masła orzechowego
- 400 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek posiekanych orzechów
- opakowanie cukru waniliowego
- tłuszcz do formy
Reklama
3 żółtka utrzeć z całym jajkiem, 200 g cukru, jogurtem i masłem orzechowym. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Jabłka umyć, obrać i grubo poszatkować. Skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście i posypać 2 łyżkami orzechów. Piec ok. 30 minut w 180°C. Z reszty białek, cukru i cukru waniliowego ubić sztywną pianę. Nałożyć ją na ciasto. Piec 15–20 minut. Posypać resztą orzechów.
Reklama
Reklama
Reklama