Jabłecznik pod bezą
Przepis na jabłecznik pod bezą. Przygotowanie: 1,2h, kaloryczność 370 kcal, dla 8 osób

- Naj
● 3 szklanki mąki
● 20 dag masła
● łyżka smalcu
● 5 łyżek cukru pudru
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 5 żółtek
● kilka łyżek tartej bułki
FARSZ:
● 1,5 kg winnych jabłek
● 5 białek
● 3/4 szklanki cukru
Składniki na ciasto zagnieć, schłodź przez 2 godz. w lodówce. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep rozwałkowanym ciastem. Pozakłuwaj widelcem, podpiecz przez 15 min. Wyjmij z piekarnika, oprósz tartą bułką. Jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na ciasto. Białka ubij na sztywno z cukrem. Rozsmaruj masę na jabłkach. Piecz ok. 30–40 min w temp. 170°C.
Polecane
„Według teściowej na weselu powinny być schabowe, a suknia ma wyglądać jak beza. Zrobiła cyrk z mojego ślubu”
Sianko pod obrusem to stary świąteczny zwyczaj. Skąd pochodzi i jaka jest jego historia? Co symbolizuje sianko pod obrusem?
Staropolski sposób na odcięcie złej energii. Wystarczy, że włożysz pod łóżko 1 drobiazg
Pod żadnym pozorem nie rób tego w sylwestra. Inaczej czeka cię rok pod znakiem pecha
Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj róż po walentynkach. Wykorzystaj je, by zatrzymać miłość na dłużej
Święty Mikołaj w Polsce, wiedźma Befana we Włoszech. Kto jeszcze przynosi prezenty pod choinkę?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa