Reklama

● 3 szklanki mąki
● 20 dag masła
● łyżka smalcu
● 5 łyżek cukru pudru
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 5 żółtek
● kilka łyżek tartej bułki
FARSZ:
● 1,5 kg winnych jabłek
● 5 białek
● 3/4 szklanki cukru
Składniki na ciasto zagnieć, schłodź przez 2 godz. w lodówce. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep rozwałkowanym ciastem. Pozakłuwaj widelcem, podpiecz przez 15 min. Wyjmij z piekarnika, oprósz tartą bułką. Jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na ciasto. Białka ubij na sztywno z cukrem. Rozsmaruj masę na jabłkach. Piecz ok. 30–40 min w temp. 170°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama