Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 60 minut Na 12 porcji Ciasto 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 200 g masła 50 g smalcu tłuszcz do formy cukier puder do posypania Nadzienie kilogram jabłek 180 g cukru 2 łyżki mąki 40 g masła łyżeczka cynamonu po szczypcie soli i gałki muszkatołowej Sposób przygotowania ciasta Mąkę razem z solą przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i smalec. Chwilę razem siekać, po czym wlać 4-6 łyżek zimnej wody i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, wytrzeć. Obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i ogonki. Cząstki owoców pokroić na dość cienkie plasterki. Oprószyć 2 łyżkami mąki, cukrem, solą, cynamonem oraz startą gałką muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować przez przezroczystą folię, by nie lepiło się do wałka. Ciastem wylepić formę, jego nadmiar odciąć. Na wierzchu rozłożyć jabłka z dodatkami. Posypać pokrojonym na wiórki masłem. Resztę ciasta rozwałkować. Przykryć nim placek, mocno zlepiając brzegi. Wierzch nakłuć kilkakrotnie widelcem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec około 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną. Nasza rada Do jabłecznika najlepiej nadają się winne, łatwo rozpadające się pod wpływem temperatury jabłka (antonówka, szara reneta, boiken). Aby uszlachetnić ich smak, można przed pieczeniem posypać je startą skórką cytrynową. Jeśli natomiast chcemy ułatwić sobie pracę, surowe jabłka można zastąpić musem ze słoika (270 g - 2 zł). Klasyczny biały cukier warto z kolei zastąpić nierafinowanym (kg - ok. 5 zł). Jest zdrowszy i bardziej słodki. Kupujemy go w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością
"}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/5a4bc2bdd79e9c7bb6a4","type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/e420dbe7835d476a7d6bbe17e290a04ebdc03e22-9fdb6bb.jpeg","width":171,"height":200,"title":"386","aspectRatio":1.1695906432748537}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Jabłecznik po amerykańsku"}],"seoMetadata":{"title":"Jabłecznik po amerykańsku","description":"Apple pie - tak brzmi jego oryginalna nazwa (czyt. epl pai). W wersji tradycyjnej podawano do niego pokrojony w plasterki pikantny ser cheddar, my możemy go jeść z bitą śmietaną.","metaTitle":"Jabłecznik po amerykańsku","metaDescription":"Apple pie - tak brzmi jego oryginalna nazwa (czyt. epl pai). W wersji tradycyjnej podawano do niego pokrojony w plasterki pikantny ser cheddar, my możemy go jeść z bitą śmietaną.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/2232e57ff12bd75570c0","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":107,"width":80,"alt":"385","title":"385","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9963637-1.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Jabłecznik po amerykańsku","article":{"id":"665","description":"Apple pie - tak brzmi jego oryginalna nazwa (czyt. epl pai). W wersji tradycyjnej podawano do niego pokrojony w plasterki pikantny ser cheddar, my możemy go jeść z bitą śmietaną.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":[]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Jab%C5%82ecznik%20po%20ameryka%C5%84sku","tweet":"Jab%C5%82ecznik%20po%20ameryka%C5%84sku","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9963637-1.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/#Article","@type":"Article","description":"Apple pie - tak brzmi jego oryginalna nazwa (czyt. epl pai). W wersji tradycyjnej podawano do niego pokrojony w plasterki pikantny ser cheddar, my możemy go jeść z bitą śmietaną.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9963637-1.jpeg?resize=80,107","width":80,"height":107}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/"},"name":"Jabłecznik po amerykańsku","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/","author":[{"@type":"Person","name":"Claudia"}],"dateModified":"2024-09-17T14:44:22+02:00","datePublished":"2003-09-09T09:09:00+02:00","headline":"Jabłecznik po amerykańsku","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"665","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2003-09-09T07:09:00+00:00","template":"article"},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"665","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article"},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/2232e57ff12bd75570c0","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":107,"width":80,"alt":"385","title":"385","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-9963637-1.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/8c79fbd09c87dc5c3342","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/f2d67931ea94964dd85e","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f6450d4eee816357e3e8","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/188b67c5cc82e40b5b28","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/4c45ecbf8436e3ee607a","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"957095","content_title":"Jabłecznik po amerykańsku","content_type":"article","publication_date":"2003-09-09T07:09:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":665,"contentName":"Jabłecznik po amerykańsku","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":[],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-po-amerykansku/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"665"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Apple pie - tak brzmi jego oryginalna nazwa (czyt. epl pai). W wersji tradycyjnej podawano do niego pokrojony w plasterki pikantny ser cheddar, my możemy go jeść z bitą śmietaną.
Porcja: 450 kcal Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 60 minut Na 12 porcji Ciasto 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 200 g masła 50 g smalcu tłuszcz do formy cukier puder do posypania Nadzienie kilogram jabłek 180 g cukru 2 łyżki mąki 40 g masła łyżeczka cynamonu po szczypcie soli i gałki muszkatołowej Sposób przygotowania ciasta Mąkę razem z solą przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i smalec. Chwilę razem siekać, po czym wlać 4-6 łyżek zimnej wody i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, wytrzeć. Obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i ogonki. Cząstki owoców pokroić na dość cienkie plasterki. Oprószyć 2 łyżkami mąki, cukrem, solą, cynamonem oraz startą gałką muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować przez przezroczystą folię, by nie lepiło się do wałka. Ciastem wylepić formę, jego nadmiar odciąć. Na wierzchu rozłożyć jabłka z dodatkami. Posypać pokrojonym na wiórki masłem. Resztę ciasta rozwałkować. Przykryć nim placek, mocno zlepiając brzegi. Wierzch nakłuć kilkakrotnie widelcem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec około 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną. Nasza rada Do jabłecznika najlepiej nadają się winne, łatwo rozpadające się pod wpływem temperatury jabłka (antonówka, szara reneta, boiken). Aby uszlachetnić ich smak, można przed pieczeniem posypać je startą skórką cytrynową. Jeśli natomiast chcemy ułatwić sobie pracę, surowe jabłka można zastąpić musem ze słoika (270 g - 2 zł). Klasyczny biały cukier warto z kolei zastąpić nierafinowanym (kg - ok. 5 zł). Jest zdrowszy i bardziej słodki. Kupujemy go w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością
Reklama
1 z 1
386
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.