Inspirowane Raffaello
Porcja: 748 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 12 porcji
- Claudia
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do formy
Masa śmietankowa:
- 250 g białej czekolady
- 1 l śmietany 30 proc.
- 2 opakowania śmietany w proszku „Śnieżka” Dekoracja:
- 50 g białej czekolady
- wiórki kokosowe
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżką”. Górną warstwę biszkoptu odkroić i pokruszyć. Dodać razem z bitą śmietaną do kremu czekoladowego. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na biszkoptowym spodzie. Białą czekoladę przeznaczoną na dekorację zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi. Mieszanką posypać wierzch tortu. Wstawić na noc do lodówki.