Indyk z pomidorowym spaghetti
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 40 dag piersi z indyka
- 25 dag pomidorków czereśniowych
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 3 łyżki mąki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki margaryny
- sól, pieprz, cukier
- Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, posiekać. Bazylię opłukać, posiekać. Pomidory wymieszać z bulionem, czosnkiem, bazylią i przecierem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Jajka roztrzepać ze śmietaną i parmezanem, przyprawić.
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Obtoczyć w masie jajecznej.
- Margarynę stopić na patelni, włożyć sznycle, obsmażyć z obu stron. Zdjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu, trzymać w cieple.
- Pomidory wraz z sosem przesmażyć na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Makaron odcedzić, wymieszać z podsmażonymi pomidorami, ew. przyprawić do smaku. Sznycle podawać z makaronem.