Indyk z makową kieszonką
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 30-35 minut
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
● filet z piersi indyka (ok. 1/2 kg)
● 25 dag pieczarek
● 2/3 szklanki maku
● cebula
● 2 jajka
● kilka suszonych fig
● olej
● sól, pieprz
Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić, trzykrotnie zemleć w maszynce.
Pieczarki obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Figi pokroić na kawałki.
Pieczarki i cebulę przesmażyć na oleju. Dodać mak i figi, wbić jajka, wymieszać, przyprawić do smaku.
Mięso naciąć tak, by powstała kieszeń, włożyć makowe nadzienie. Spiąć, oprószyć solą i pieprzem.
Olej rozgrzać w formie, włożyć indyka, obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać wodą (ok. 1/2 szklanki), piec 30-35 minut w temp. 180°C, często polewając wytwarzającym się sosem i obracając mięso.