Indyk po hawajsku
PRZYGOTOWANIE: 15 min
PIECZENIE: 1 godz.
KALORYCZNOŚĆ: 150 kcal
Dla 8 osób
- Bożena Dykiel, Naj
Opublikowano: 23.10.2008, 15:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- pierś indyka (ok. kilograma)
- sól
- suszony tymianek i rozmaryn
- łyżka posiekanej skórki z pomarańczy
- olej
- 100 ml wermutu
- masło
- puszka brzoskwiń
- kilka suszonych moreli
- pomarańcza
- żurawina do mięs
Reklama
Mięso umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i ziołami, posyp skórką z pomarańczy, skrop olejem i wermutem. Przykryj i pozostaw w marynacie na całą noc. Ułóż w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, wlej 1/2 szklanki wody, na mięsie ułóż wiórki masła. Piecz pod przykryciem ok. godziny (w trakcie przekręcaj mięso i podlewaj sosem). 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, aby sie przyrumieniło. Pokrój na plastry. Sos z pieczenia zlej do rondelka, dodaj brzoskwinie z zalewą i morele, podgrzej. Na półmisku ułóż pokrojone mięso i duszone owoce, udekoruj plastrami pomarańczy i żurawiną.
Reklama
Reklama
Reklama