Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • pierś indyka (ok. kilograma)
  • sól
  • suszony tymianek i rozmaryn
  • łyżka posiekanej skórki z pomarańczy
  • olej
  • 100 ml wermutu
  • masło
  • puszka brzoskwiń
  • kilka suszonych moreli
  • pomarańcza
  • żurawina do mięs
Reklama

Mięso umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i ziołami, posyp skórką z pomarańczy, skrop olejem i wermutem. Przykryj i pozostaw w marynacie na całą noc. Ułóż w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, wlej 1/2 szklanki wody, na mięsie ułóż wiórki masła. Piecz pod przykryciem ok. godziny (w trakcie przekręcaj mięso i podlewaj sosem). 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, aby sie przyrumieniło. Pokrój na plastry. Sos z pieczenia zlej do rondelka, dodaj brzoskwinie z zalewą i morele, podgrzej. Na półmisku ułóż pokrojone mięso i duszone owoce, udekoruj plastrami pomarańczy i żurawiną.

Reklama
Reklama
Reklama