Indonezyjski Nasi Goreng
POPULARNE DANIA azjatyckie cieszą się dużym uznaniem, są zdrowe i bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie organizmu. Podstawą wschodniej kuchni są proste produkty: ryż, świeże owoce morza, surowe ryby, bogate w witaminy warzywa oraz dodające smaku i aromatu przyprawy. Najczęściej używane to imbir, chili i curry. Stosowanie przypraw jest również uzależnione od kraju pochodzenia. Zasadą kuchni tego regionu jest przygotowanie sporej ilości składników i szybkość gotowania.
1 z 5
indonezyjski-nasi-goreng_1213
POPULARNE DANIA azjatyckie cieszą się dużym uznaniem, są zdrowe i bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie organizmu. Podstawą wschodniej kuchni są proste produkty: ryż, świeże owoce morza, surowe ryby, bogate w witaminy warzywa oraz dodające smaku i aromatu przyprawy. Najczęściej używane to imbir, chili i curry. Stosowanie przypraw jest również uzależnione od kraju pochodzenia. Zasadą kuchni tego regionu jest przygotowanie sporej ilości składników i szybkość gotowania. 4 porcje Przygotowanie: 35 min SKŁADNIKI:
- 25 dag ryżu basmati
- sól morska
- marchew
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 2 jajka
- 20 dag krewetek
- 25 dag piersi kurczaka
- łyżeczka chili
- Kamis
- łyżka sosu sojowego TaoTao
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 5 dag kiełków sojowych
- 4 łyżki startego sera Bursztyn
- pęczek drobnego szczypiorku
2 z 5
1.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchew kroimy w cienkie paski. Obrany czosnek i cebule siekamy.
3 z 5
2.
Z roztrzepanych jajek smażymy na patelni bez tłuszczu cienkie omlety. Studzimy, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski.
4 z 5
3.
Krewetki obieramy. Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w czosnku i chili Kamis, przesmażamy delikatnie razem z krewetkami, wyjmujemy, a następnie podsmażamy marchew z cebulą.
5 z 5
4.
Dodajemy ostudzony ryż, przyprawiamy sosem sojowym TaoTao, octem i chili Kamis. Na koniec dokładamy kolendrę, kiełki sojowe, omlet i krewetki z kurczakiem. Doprawiamy solą. Zapiekamy ze startym serem Bursztyn. Dekorujemy szczypiorkiem.