Reklama

Jasia łatwo odróżnić od innej fasoli, bo ma duże białe lub białozielone ziarenka, z charakterystycznymi fioletowymi żyłkami. Szczególnie warto jadać tę fasolę wczesną jesienią, kiedy jest świeżo wyłuskana ze strączka i nie wymaga - tak jak ziarna suszone - wcześniejszego moczenia. Wystarczy zalać ją małą ilością wody i gotować 10-15 minut. Ugotowaną można przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać jako bazę do potraw.
Z pieczonymi warzywami
Porcja: 390 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób - 250 g fasoli
- bakłażan
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- 50 g parmezanu
- listki bazylii
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego cząbru
- łyżeczka gruboziarnistej musztardy
- ocet balsamiczny Fasolę ugotować z cząbrem. Osączyć. Bakłażan opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pociąć w grube plastry. Blachę posmarować 2 łyżkami oliwy. Ułożyć w niej plastry pomidorów i bakłażana. Piec ok. 15 minut w mocno rozgrzanym piekarniku - w połowie pieczenia warzywa odwrócić. Upieczone wystudzić na blasze i przełożyć do salaterki. Dodać do nich fasolę. Resztę oliwy wymieszać z musztardą. Sos doprawić solą i octem balsamicznym, polać nim warzywa. Oprószyć pieprzem, odstawić na 15 minut. Posypać pokrojonym w cienkie plasterki parmezanem i listkami bazylii. Sałatka z ziołową nutą Porcja: 341 kcal
Przygotowanie: 20 min
Dla 4 osób - 300 g fasoli
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego cząbru lub majeranku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz Fasolę ugotować. Osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Przelać wrzątkiem i osączyć. Fasolę wymieszać z cebulą, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, ziołami i oliwą. Posypać natką. Odstawić na godzinę do lodówki. Zupa diabelska Porcja: 426 kcal
Przygotowanie: 35 min
Dla 4 osób - 300 g fasoli
- łyżeczka suszonego cząbru
- sól
- 2 pomidory
- mała cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- listki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- chilli
- sos worchester
- sos sojowy Fasolę zalać 5 szklankami zimnej wody. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cząbru. Gotować ok. 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę i boczek drobno pokroić. Podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory. Chwilę razem smażyć. Pomidory z boczkiem dodać do fasoli. Gotować razem jeszcze 10-15 minut, aż fasola będzie całkiem miękka. Zupę doprawić solą, chili, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego i sosu worchester. Posypać posiekaną drobno bazylią. Podawać z grzankami z jasnego pieczywa. Aromatyczna potrawka Porcja: 402 kcal
Przygotowanie: 45 min
Dla 4 osób - 250 g fasoli
- 150 g makaronu (np. świderki)
- 4 podudzia kurczaka
- cebula
- marchewka
- 3 szklanki bulionu z kostki
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- szczypta suszonego tymianku

Reklama

Fasolę zalać zimnym bulionem, dodać tymianek, zagotować. Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w ko-stkę. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oleju i dodać do gotującej się fasoli. Po chwili wrzucić makaron. Mięso opłukać, natrzeć przyprawą do kurczaka, usmażyć na reszcie oleju. Włożyć do fasoli, chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Więcej w Claudii 10/2004

Reklama
  • Książki o tematyce kulinarnej kupisz w sklepie Claudii on-line
  • Nowość - polecamy "Kuchnię Śródziemnomorską" - kup już teraz!
Reklama
Reklama
Reklama