Hiszpański omlet ze szpinakiem
Przepis na hiszpański omlet ze szpinakiem. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 170 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 20.07.2009, 12:00
Reklama
● 25 dag liści szpinaku (bez łodyżek)
● 5 jajek
● sól
● pieprz
● cebula
● 2 łyżki oleju
● średni ugotowany ziemniak
● gałka muszkatołowa
Liście szpinaku opłucz, przelej wrzątkiem na sicie, osącz, drobno pokrój. Jajka rozbij, zmiksuj, przypraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniak rozgnieć widelcem. Wymieszaj na patelni z cebulą i szpinakiem, przypraw do smaku gałką muszkatołową. Wlej zmiksowane jajka, przemieszaj delikatnie całość tak, aby jajko dostało się pomiędzy wszystkie warstwy: ziemniaka, szpinaku i cebuli. Przykryj pokrywą. Usmaż na małym ogniu placek podobny do pizzy.Podawaj pokrojony na trójkątne kawałki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama