Gwiazdy gotują dla "Claudii"
Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów.
- Claudia
1 z 4
danie-glowne
Z okazji naszych 18. urodzin wydajemy huczne przyjęcie, na które zapraszamy Was z wielką przyjemnością. W menu same pyszności przygotowane przez gwiazdy. I to według ich własnych, sprawdzonych przepisów.
Zobacz kulinarne propozycje Doroty Wellman, Monici Belluci, Beaty Tyszkiewicz i Nigelli Lawson. W najnowszym numerze Claudii znajdziesz wiele innych przepisów znanych osób!
2 z 4
Dorota Wellman Sałatka testosteron
Dorota Wellman „Sałatka dla mężczyzn, którzy mają uraz do szpinaku. Pałaszują ją z rozkoszą. Żelazo zawarte w szpinaku wzmacnia ich męskość, a my się cieszymy. ” SAŁATKA TESTOSTERON Porcja: 541 kcal Przygotowanie: 15 minut Na 2 porcje:
● świeże liście szpinaku (bebe: młody, słodki, nietrawiasty)
● 150 g wędzonego boczku
● pomidorki koktajlowe
● parmezan w kawałku
● orzeszki piniowe
● sos winegret (ocet balsamiczny, oliwa, czosnek, odrobina musztardy) Liście umyć i rozłożyć na ozdobnym talerzu. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić na szpinaku. Boczek wysmażyć na patelni i razem z tłuszczem przełożyć do szpinaku. Posypać prażonymi na suchej patelni orzeszkami. Parmezan pociąć w długie cienkie wiórki. Sałatkę polać winegretem i ozdobić parmezanem. I zjeść – w męskim towarzystwie.
3 z 4
Monica Bellucci Tiramisu Moniki
Monica Bellucci „Przyznam, że za gotowaniem nie przepadam. Ale ten deser uwielbiam: i jeść, i przygotowywać. Dla przyjaciół. ” TIRAMISU MONIKI Porcja: 370 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 6 porcji:
● 6 żółtek
● 50 g drobnego cukru
● łyżka esencji waniliowej
● 250 g serka mascarpone
● 350 ml mocnej kawy
● 6 łyżeczek likieru amaretto (lub brandy)
● 24 podłużne biszkopty
● 3 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Biszkopty maczać w zimnej kawie połączonej z alkoholem i układać jeden obok drugiego na dnie foremki do pieczenia. Przykryć je kremem z mascarpone, wyrównać. Na to położyć następną warstwę biszkoptów i znów krem. Deser posypać (przez sitko) dobrym kakao. Tiramisu wstawić do lodówki minimum na 2 godz., a najlepiej na całą noc.
4 z 4
Beata Tyszkiewicz Tort Fedora
Beata Tyszkiewicz „Jak na urodziny »Claudii«, to tylko tort. Wiele najczulszych życzeń i smacznego!” TORT FEDORA Porcja: 644 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 12 porcji:
● opłatek na dno tortownicy
● 1/2 szklanki mleka
● 550 g cukru drobnego kryształu
● 400 g masła
● 4 żółtka
● 6 dużych łyżek gorzkiego kakao
● 350 g migdałów lub płatków migdałowych
● 4 łyżki kwaśnej śmietany Najpierw przygotować masę czekoladową: pół szklanki mleka zagotować z 300 g cukru. Zdjąć z ognia i rozpuścić w tej gorącej masie 400 g masła (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej). Dodać 4 żółtka surowe i 6 dużych łyżek gorzkiego kakao najlepszego gatunku. Mikserem rozbić masę, by była gładka. Następnie przygotować masę migdałową: zagotować 250 g cukru z odrobiną wody, dodać posiekane migdały lub płatki migdałowe i zagotować raz jeszcze. Dodać do tego 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wymieszać i wlać gorącą masę do tortownicy. Poczekać, aż ostygnie, a następnie na masę migdałową wlać masę czekoladową. Ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki. Ten naprawdę pyszny urodzinowy tort znany jest z czasów okupacji. Co nie znaczy, że ja te czasy pamiętam. Znam ten przepis od mojej ciotki, która nie tylko je pamiętała, ale też wspominała, że zamiast migdałów używano w trudnych czasach fasoli z esencją migdałową.