Reklama

● 1 kg żołądków
● sól
● pieprz
● 3 duże cebule
● 4 ząbki czosnku
● olej
● czerwona papryka
● liść laurowy
● kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
● kostka rosołowa
● majeranek
Żołądki oczyść, dokładnie, sparz. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 2 godz. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, zrumień razem na oleju. Paprykę oczyść z nasion, umyj i osusz, pokrój drobno, dodaj do cebuli, podduś razem. Żołądki zalej wrzątkiem (tylko tyle, żeby przykrył mięso), włóż liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, duś ok. 1 godz. na małym ogniu. Włóż cebulę z papryką, wkrusz kostkę rosołową, duś jeszcze 90 min pod przykryciem. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Posyp majerankiem lub tymiankiem. Podawaj z bagietką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama