Gulasz z makaronem
Porcja: 628 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie, duszenie i gotowanie: 45 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 400 g cielęciny lub wołowiny
- 400 g makaronu rurek
- cebula
- łyżka smalcu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- łyżka posiekanej natki
- listek laurowy
- łyżka zagęstnika do sosu
- sos sojowo-grzybowy
Mięso umyć, osączyć. Usunąć tłuszcz i żyły. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć mąką. Podsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Podmażyć na smalcu, na którym smażyło się mięso. Dodać do mięsa. Tłuszcz pozostały ze smażenia połączyć z koncentratem pomidorowym. Zagotować. Wlać do mięsa i cebuli. Dodać listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu 40 minut pod przykryciem. W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Wywarem podlewać duszące się mięso. Sos z duszenia połaczyć z zagęstnikiem. Zagotować.Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso podawać z makaronem polanym sosem, skropionym sosem sojowo-grzybowym i posypanym natką.