Gulasz z jagnięciny
Jagnięcina to mięso rzadko goszczące na naszych stołach. Może warto dla odmiany przygotować gulasz z tego pysznego i delikatnego mięsa? Nasz przepis na pewno ułatwi to zadanie!
- Claudia
Opublikowano: 13.10.2013, 07:27
Reklama
Porcja: 408 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 700 g jagnięciny bez kości
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki oliwy
- 140 ml białego wina
- 300 g rozmrożonego zielonego groszku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso. Smażyć ok. 10 minut, mieszając, aż mięso się zrumieni ze wszystkich stron. Wlać wino. Chwilę gotować. Dodać groszek, bulion i tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Przykryć i dusić ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Dusić jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
Reklama
Reklama
Reklama