Gulasz z indyka z kluskami
35 min, 4 osoby, 250 kcal
- Naj
● 40 dag piersi indyka
● 2 cebule
● 2 ząbki czosnku
● 2 marchewki
● 5 pieczarek
● kostka bulionowa
● szklanka śmietany 18%
● 2 łyżki mąki
● sól
● pieprz
● olej
Kluski kładzione:
●30 dag mąki
● 2 jajka
●sól
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, marchewki oczyść i także pokrój na plastry. Cebule i czosnek obierz i posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki i marchewki, usmaż razem. Przełóż do rondla. Mięso oprósz mąką, usmaż na rumiano z obu stron na oleju, dodaj do warzyw. Podlej bulionem z kostki, duś pod przykryciem 15 min. Zapraw śmietaną, przypraw do smaku, wymieszaj.
Zrób kluseczki: mąkę, jajka, szczyptę soli i 2–3 łyżki wody wymieszaj na jednolitą masę. Kładź kluski łyżką na osolony wrzątek. Po wypłynięciu wyjmuj łyżką cedzakową, podawaj z gulaszem.