Reklama

●20 dag suszonych śliwek
●50 dag wieprzowiny (np. szynki)
●sól
●pieprz
●mielona papryka (słodka i ostra)
● łyżka mąki
●30 dag cebuli
●olej
●2 łyżki masła
●gałka muszkatołowa
[adsense]
Śliwki zalej na noc szklanką wody. Mięso opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki, oprósz solą, pieprzem, papryką i mąką. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso, zrumień. Dodaj masło, pokrojoną cebulę i chwile smaż razem, mieszając. Zmniejsz ogień i duś ok. 10 minut. Włóż śliwki wraz z zalewą, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut. Pod koniec przypraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Podawaj z kluskami kładzionymi łyżką i surówką z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama