Reklama

Składniki:

Reklama
  • pół kilograma mięsa wieprzowego na gulasz
  • mąka
  • sól, pieprz
  • dwa podgrzybki (mogą być suszone)
  • liść laurowy
  • marchewka, pietruszka
  • cebula
  • olej
  • woda
Reklama

Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, wykrawamy tłuste i żylaste części, solimy. Każdy kawałeczek obtaczamy w mące, a całość smażymy na rozgrzanym oleju do czasu aż mięso delikatnie się zarumieni. Na oleju smażymy także cebulę pociętą wpiórka, marchewkę i pietruszkę pociętą w kostkę. Wszystko wrzucamy do jednego garnka, dodajemy dwa grzyby, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i szczyptę soli. Zalewamy wszystko lekko wodą, gotujemy na małym ogniu minimum 40-50 minut. Mięso powinno być miękkie, a sos powinien zgęstnieć (możesz mu pomóc łyżeczką mąki). Podawaj z pieczonymi ćwiertkami ziemniaków posypanymi solą i tymiankiem. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama