Gulasz po bułgarsku
- Claudia
Opublikowano: 12.09.2013, 10:17
Reklama
porcja: 422 kcal
przygotowanie: 25 minut
na 6 porcji
Reklama
- 1 kg łopatki wieprzowej
- duża cebula
- 2–3 łyżki oliwy
- 300 ml bulionu mięsnego
- 100 g pieczarek
- 300 g małych pomidorków
- 50 g masła lok. łyżki mielonej ostrej papryki
- natka
- cukier
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać. Podsmażyć na niej mięso, a następnie cebulę. Zalać bulionem, Gotować ok. 30 minut. Pieczarki opłukać, pokroić w paseczki. Pomidorki opłukać, z pieczarkami pod-dusić na rozgrzanym maśle. Dodać do potrawy w garnku. Doprawić do smaku papryką, solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze 5 minut, po czym całość przelać do naczynia żaroodpornego i wstawić na 30 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Przed podaniem potrawę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama