Gulasz - danie o wielu smakach
Najczęściej przyrządza się go z mięsa, ale głównym składnikiem gulaszu mogą być warzywa lub ryba. O smaku dania decydują jednak użyte przyprawy: majeranek, tymianek, papryka czy kminek. One też nadają potrawie wspaniały, charakterystyczny aromat.
- Claudia
Jakie mięso wybrać na gulasz - Cielęcina - łopatka, mostek
- Wołowina - polędwica, rostbef, krzyżowa, łopatka, mostek, kark
- Wieprzowina - łopatka
- Drób - piersi, udka
Z wołowiny, marchewki i kukurydzy Porcja: 399 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Dla 4 osób 2-3 dymki, 3 łyżki oleju, 600 g wołowiny, 3/4 szklanki bulionu wołowego (z kostki), 3-4 marchewki, gałązka selera naciowego, puszka minikukurydzy w naturalnej zalewie (lub ziaren kukurydzy), kilka suszonych pomidorów w oliwie (niekoniecznie), sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku Dymki opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Mięso opłukać, pokroić w paseczki, dodać do dymki i mocno je zrumienić. Zalać gorącym bulionem. Dusić ok. 40 minut.
Marchewkę i seler obrać, pokroić w krążki, dodać do duszącego się mięsa.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać do niego osączoną z zalewy kukurydzę i ewentualnie pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem i obranym oraz przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnkiem. Podawać z pieczywem. Drobiowy z porami i marchewką Porcja: 473 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób 500 g porów, 300 g marchewki, 5 łyżek oleju, 1/2 szklanki bulionu drobiowego (z kostki), kilogram piersi indyka, 100 ml białego wytrawnego wina (niekoniecznie), 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu, sól, biały pieprz Pory opłukać, odciąć zielone liście i zgrubiałą "piętkę". Marchewkę obrać, umyć. Warzywa pokroić w krążki. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zalać bulionem i winem. Dusić ok. 15 minut.
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na pozostałym oleju. Połączyć z warzywami. Dusić ok. 10 minut. Doprawić śmietaną lub jogurtem. Podawać z pieczywem. Na sposób węgierski Porcja: 512 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Dla 4 osób 700 g wołowiny i 300 g wieprzowiny, łyżka mąki, łyżeczka ostrej mielonej papryki, 1,5 łyżki smalcu, 3 cebule, szklanka bulionu (z kostki), 1-2 łyżeczki kminku, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 3-4 łyżki śmietany (niekoniecznie), sól, pieprz Mięso opłukać, usunąć tłuszcz i błony, pokroić w grubą kostkę. Oprószyć mąką i mieloną papryką. Zrumienić na połowie rozgrzanego smalcu. Przełożyć do rondla.
Cebule obrać, drobno posiekać. Do tłuszczu, na którym smażyło się mięso, dodać resztę smalcu. Podsmażyć na nim cebulę. Wlać bulion i zagotować. Bulion z cebulą dodać do mięsa. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Dodać do mięsa. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Gulasz doprawić śmietaną. Podawać z kładzionymi kluseczkami, kaszą lub makaronem. Rybny z papryką
Porcja: 349 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 4 osób
2 czerwone cebule, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 4 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, 3/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki) lub białego wytrawnego wina, 200 g dowolnych filetów rybnych (w kostce), papryka mielona (słodka lub ostra), sos sojowy, koperek, sól, pieprz
Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na połowie oleju.
Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Dodać do cebuli. Chwilę razem smażyć.
Bulion wymieszać z winem i koncentratem pomidorowym i dodać do mięsa. Dusić ok. 10 minut. Dodać opłukaną i pokrojoną w grubą kostkę rybę. Dusić następne 10 minut.
Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i mieloną papryką. Posypać drobno posiekanym koperkiem. Podawać z ryżem. Boeuf Stroganow
Porcja: 385 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
500 g polędwicy wołowej (ewentualnie rostbefu), łyżka mąki, 4 łyżki oleju, 150 g pieczarek, cebula, szklanka gęstej śmietany,1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz
Mięso opłukać, pokroić w paski i oprószyć mąką. Podsmażyć na połowie oleju. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać i podsmażyć na nim najpierw cebulę, potem pieczarki. Dodać do mięsa.
Śmietanę dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do mięsa. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dusić jeszcze 5-8 minut. Przed podaniem posypać natką. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
- Więcej przepisów znajdziesz w Claudii 3/2005 i na stronie www.mojegotowanie.pl
1 z 1
1264