Gulasz azjatycki z kaczki
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 530 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 2 filety z piersi kaczki (po 30 dag)
- po strąku zielonej i czerwonej papryczki chili
- mały kawałek świeżego imbiru
- pęczek cebulki dymki
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oleju
- 250 ml mleczka kokosowego (niesłodzonego)
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki kiełków soi
- sól, pieprz
Mięso obrać ze skóry, pokroić w paseczki. Strączki chili przepołowić, usunąć pesteczki, opłukać. Miąższ drobno pokroić. Imbir obrać, pokroić w małą kostkę. Dymki oczyścić, pokroić w plasterki.
Fasolkę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku na 10-15 min, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, osączyć.
Olej rozgrzać na patelni albo w woku, włożyć pokrojone mięso, mieszając obsmażyć na ostrym ogniu, zdjąć. Oprószyć solą i pieprzem.
Na ten sam tłuszcz włożyć pokrojone papryczki chili i imbir, mieszając smażyć 2 minuty. Wlać mleczko kokosowe i bulion, gotować 6-8 minut, aby płyn nieco odparował.
Dołożyć mięso, dymkę i fasolkę szparagową, zagotować, przyprawić solą i sosem chili. Przed podaniem posypać kiełkami. Podawać z ryżem.