Grzyby w złocistej panierce: prosty i smaczny przepis na potrawę wigilijną
Grzyby obtoczone w panierce i usmażone na patelni często goszczą na naszych wigilijnych stołach. Zobacz, jak proste i szybkie jest ich wykonanie. Smak grzybów w panierce zachwyci każdego.
- kobieta.pl
Przepisy świąteczne: grzyby w złocistej panierce
Grzyby w panierce często goszczą jako jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. To także świetna opcja na "kotlety wegetariańskie". Grzyby w panierce robi się bardzo prosto, więc polecamy chociaż raz spróbować.
Składniki na 4 porcje
- 500 g kapeluszy grzybów
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- gałązka pietruszki
Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby?
Grzyby w złocistej panierce: wykonanie
Grzyby oczyścić. Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Dobrze osączyć. Obie mąki wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sól, czosnek, pieprz i tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Grzyby zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami
Śledziki po myśliwsku z grzybami: prosty przepis na wigilijny stół