Grzybowy miszmasz
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 220 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 18:09
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1 kg mieszanych grzybów (pieczarek, boczniaków, mrożonych kurek)
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki białego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Grzyby oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć. Większe sztuki przekroić na pół. Dymkę oczyścić, białe części pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać.
Olej i masło rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparują. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze ok. 3 minut na średnim ogniu. Wlać wino i bulion, dodać śmietanę, wymieszać, gotować 5 minut.
Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Gulasz przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę. Podawać z puree ziemniaczanym.
Reklama
Reklama
Reklama