Grzane piwo
Składniki na 2 porcje
Ten złoty trunek jest znany i lubiany od wieków. Na jesienne popołudnie warto go podgrzać z aromatycznymi dodatkami i podać w towarzystwie kanapeczek.
- Moje Gotowanie
1. JASNE PIWO Z ŻÓŁTKIEM
● 2 szklanki jasnego piwa
● 2 żółtka
● 2 łyżki cukru
● kawałek kory cynamonu
● kilka goździków
● szczypta gałki muszkatołowej
● ziarna kardamonu
Część piwa zagotować z przyprawami i odcedzić. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę. W czasie ubijania wlewać po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijać do momentu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć. Wówczas wlać pozostałe piwo i wymieszać.
2. CIEMNE PIWO Z PRZYPRAWAMI
● 2 szklanki ciemnego piwa
● kawałek kory cynamonu
● 3–5 goździków
● skórka skrojona z pomarańczy
● 2 łyżeczki cukru
Pomarańczę wyszorować, osuszyć. Skórkę pomarańczową pokroić na cienkie paseczki. Część piwa wlać do rondelka, dodać korę cynamonu, goździki i skórkę pomarańczową. Szczelnie przykryć i gotować 1–2 minuty. Gorący płyn przecedzić przez sitko, posłodzić i wymieszać z pozostałym piwem. Podgrzać i przelać do kufli.