Gryczane placki bez glutenu
Smakowite i pełne zdrowia przekąski, dania główne, a nawet chleb z łatwością przygotujesz ze składników, w których nie ma glutenu.
- Claudia
Porcja: 249 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 10–12 placków
- 2 jabłka lub jabłko i gruszka
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka cukru (puder, trzcinowy lub kryształ)
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- masło do smażenia
- cukier do posypania
Owoce obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić na płaskie kawałki o średnicy ok. 1 cm. Owoce razem z pozostałymi składnikami wrzucić do miski. Wymieszać, np. mikserem, na gładką masę. Kawałek masła rozgrzać na patelni. Nakładać łyżką ciasto, formując placuszki (na dużej patelni powinny się zmieścić 2 lub 3 placki jednocześnie). Po 15 sekundach przełożyć placki na drugą stronę i smażyć też ok. 15 sekund. W taki sam sposób usmażyć na reszcie masła placki z pozostałego ciasta. Oprószyć cukrem.
Przepis pochodzi z książki "Pysznie i bez glutenu" Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej, Muza 39,99 zł