Gruszki z żurawiną
Przepis na doskonały deser gruszkowy
- Claudia
Opublikowano: 04.09.2012, 06:00
Reklama
PORCJA: 147 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 6 PORCJI:
Reklama
- 4 dojrzałe gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g żurawin
- 100 g białych porzeczek
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 50 ml likieru żurawinowego
- 200 g cukru żelującego 2:1
Reklama
Gruszki umyć, przekroić na połowę. Po usunięciu gniazd nasiennych skropić sokiem z cytryny. Żurawiny umyć, osuszyć, wrzucić do rondla, dodać porzeczki. Wlać wino i likier, doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i gotować przez 4 minuty. Gruszki napełnić powstałą masą i ułożyć w formie żaroodpornej. Piec ok. 10 min w 180°C. Zaraz podawać.
Reklama
Reklama
Reklama