Gruszki z plackami ziemniaczanymi
Przepis na gruszki z plackami ziemniaczanymi. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 240 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 25 dag sera pleśniowego
● 4 czubate łyżki cukru
● 5 łyżek masła
● 4 gałązki rozmarynu
● 2 gruszki
● 2 łyżki soku z cytryny
● 1 kg ziemniaków
● jajko
● 100 ml oleju
● sól
● pieprz
Ser pokrusz. Na patelni rozpuść połowę cukru, dodaj połowę masła, wrzuć rozmaryn i karmelizuj ok. 3 min. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na osobnej patelni rozpuść resztę cukru i masła z sokiem z cytryny oraz pieprzem, podsmażaj na tym gruszki ok. 3 min. Obrane ziemniaki zetrzyj, wymieszaj z jajkiem i solą do smaku, usmaż na oleju 8 placków. Placki przekładaj po 2 serem, na wierzchu połóż po połówce gruszki i gałązce skarmelizowanego rozmarynu.