Gruszki w sosie na gorąco
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 540 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 15:21
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 4 duże gruszki
- 1/2 szklanki cukru
- kawałek cynamonu
- 2 goździki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka masła
- 20 dag czekolady deserowej
Reklama
Gruszki obrać, zostawić ogonki. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop. Włożyć gruszki, goździki i cynamon. W razie potrzeby dolać wody, by gruszki były całkowicie zanurzone. Gotować 10-15 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Przykryć, by nie wystygły.
Śmietanę i mleko zagotować w rondelku. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Gruszki wyjąć na talerze i polać częścią sosu, resztę sosu podawać osobno, w sosjerce.
Reklama
Reklama
Reklama