Gruszki nadziewane wątróbką
Najszybciej przyrządzisz wątróbkę drobiową. Nie smaż jej długo, bo będzie za sucha. Zyska na delikatności, jeśli posolisz ją dopiero po usmażeniu.
- Naj
Opublikowano: 17.01.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 250 g wątróbek drobiowych
- kostka warzywna
- 2 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- po łyżeczce suszonej bazylii i estragonu
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- cebula
- oliwa
- 2 jajka
- 6 twardych gruszek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- listki bazylii lub borówki
Reklama
Opłukane wątróbki z kostką warzywną, zielem i listkiem zalewamy 1/2 litra wody. Gotujemy 20 min. Studzimy, odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy orzechy, zioła, wino i posiekaną, podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy, dodajemy do farszu, mieszamy. Gruszki kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Połówki nadziewamy farszem. Blachę smarujemy oliwą, układamy gruszki. Pieczemy 30 min. w 180°C. Podajemy przybrane borówkami i bazylią.
Reklama
Reklama
Reklama