Gruszki i ananas z lodami
Myślisz, że grill to tylko mięsa i warzywa? Jesteś w błędzie! Oto przepis na pyszny deser z ... grilla.
- Claudia
Porcja: 399 kcal
Przygotowanie:20 minut
Na 4 porcje
- 4 gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 świeżego ananasa lub 8 plastrów ananasa z puszki
- limonka
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- mała zielona papryczka chili
- lody waniliowe
Gruszki przeciąć na pół. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ skropić sokiem z cytryny. Ananas obrać, usunąć rdzeń ze środka, owoc pociąć w plastry. Ananasy z puszki osączyć z zalewy. Limonkę sparzyć, otrzeć ze skórki. Owoc dobrze ugnieść w dłoniach, żeby wycisnąć jak najwięcej soku. Brązowy cukier rozprowadzić w 3–4 łyżkach gorącej wody.
Ostudzić i wymieszać z sokiem oraz skórką z limonki, a także posiekaną papryczką chili. Na ruszcie rozłożyć folię aluminiową (można też wykorzystać aluminiową tackę). Umieścić na niej owoce i grillować je 4–5 minut z każdej strony, obracając od czasu do czasu. Podawać polane syropem, z lodami waniliowymi.