Grillowanie czas zacząć!
Zbliża się długi majowy weekend, a wraz z nim dużo wolnego czasu. Wreszcie będzie można spędzić go z rodziną na świeżym powietrzu, cieszyć się majowymi promieniami słońca, pograć z dziećmi w piłkę i... otworzyć sezon grillowy!

- Naj
Nie możemy doczekać się chwili, kiedy pierwszy raz w tym roku rozpalimy grilla. Nic dziwnego, biesiada pod gołym niebem ma niesamowity urok. W pięknej scenerii nawet zwykła kiełbasa smakuje nadzwyczajnie. By wszyscy byli zadowoleni, pomyśl o urozmaionym menu: przygotuj i kawałki ryb, i porcje różnych gatunków mięs i warzywa. Mięsa i ryby zamarynuj wcześniej - będą smaczniejsze. Nie zapomnij o napojach i jednorazowych naczyniach, sztućcach, i o dobrym humorze! Większość z nas grilluje od lat, ale część będzie to robić pierwszy raz. I jedni, i drudzy znajdą w naszym poradniku coś dla siebie.
Miejsce i akcesoria
Grill ustaw w miejscu osłoniętym od wiatru, aby dym nie leciał bezpośrednio na biesiadników. Ustawiając go, miej też na uwadze sąsiadów - niech dym nie leci im do okien, zresztą do twoich też...
Zadbaj o serwetki, ręczniki papierowe, nawilżone chusteczki - to wszystko pomoże utrzymać czystość w polowych warunkach. Używaj jednorazowych sztućców, kubków i talerzyków; zmywanie tłustych i zadymionych naczyń nie należy do przyjemności.
Potrzebny będzie spory pojemnik lub duży plastikowy worek na odpady.
Bądź przygotowana, że komary nie odpuszczą ani tobie, ani gościom; zaopatrz się w pochodnie lub świece, które ochronią przed insektami i jednocześnie stworzą miły wieczorny nastrój.
Wybór grilla
Na rynku jest wielka ich różnorodność: od ciężkich, stacjonarnych urządzeń, przez przenośne, po jednorazowe zestawy wyposażone w pojemnik z węglem drzewnym (po uczcie po prostu wyrzucasz je do śmieci). Mogą mieć okrągłe lub prostokątne ruszty. Grille niewielkich rozmiarów wozi się w bagażniku auta, a najmniejsze zmieszczą się w sakwie rowerowej czy nawet w plecaku. Kosztują od kilkunastu do kilkuset złotych. Za najlepsze uchodzą grille żeliwne, rozgrzewają się co prawda długo, ale równomiernie i bardzo długo utrzymują ciepło. Wygodne są elektryczne lub gazowe, ale te nie zapewniają wspaniałego aromatu pieczonych produktów. Kupując, zwróć uwagę, aby grill był w miarę stabilny (polecamy te z kółkami, ze względu na łatwość zmiany miejsca), miał dość głębokie paleni- sko i regulowany ruszt (przynajmniej 2-3 poziomy).
Sztuka rozpalania
Krok 1
Zdejmij ruszt. Jeśli grill nie ma pojemnika na popiół, wyłóż dno paleniska folią aluminiową; łatwiej je będzie potem czyścić.
Krok 2
Nasyp do paleniska węgla drzewnego lub brykietu; niektórzy sypią warstwę węgla, a na nią warstwę brykietu - węgiel szybciej się rozpala, ale brykiet dłużej utrzymuje temperaturę. Jeśli planujesz długie grillowanie lub będziesz piekła duże kawałki mięsa, nasyp więcej węgla, bo wtedy temperatura pieczenia będzie wyższa.
Krok 4
Podsycaj ogień, używając dmuchawy (lub wachluj gazetą), a kiedy rozpali się na dobre poczekaj, aż płomienie znikną całkowicie, a węgiel będzie się tylko żarzył.
Krok 5
Rozprowadź żar łopatką po całej powierzchni paleniska i połóż ruszt (posmaruj go wcześniej olejem, wtedy mięso nie będzie do niego przywierało). I już możesz kłaść kąski do grillowania.
Ważne
Znawcy dokładają do węgla gałązki jałowca, pędy winorośli lub zioła (rozmaryn, tymianek, szałwia); mięso przechodzi ich aromatem.
Co i jak upiec
Grillować można kiełbaski, mięsa, sery, warzywa, owoce, pieczywo. Kiełbaski ponacinaj na całej długości - ładnie się przypieką i będą efektownie wyglądały. Nie grilluj zbyt dużych kawałków mięsa, bo nie upieką się dokładnie. Najsmaczniejsze są niewielkie kąski lub szaszłyki - grillują się szybko, są pięknie przyrumienione i bardzo chrupiące.
Warzywa i sery najlepiej piec na tackach aluminiowych lub zawinięte w folię.
Ryby piecz w specjalnych koszyczkach; są delikatne i nie należy odwracać ich zbyt często, bo się pokruszą, ale ułożone w metalowym koszyku można przekręcać bez obaw.
Mięsa i warzywa zamarynuj przed położeniem na grill; zyskają na smaku, staną się aromatyczne, kruche i soczyste. Trzymaj je w marynacie 2-3 godziny (najlepiej całą noc, przykładowe marynaty znajdziesz na drugiej stronie poradnika). Pamiętaj, aby po wyjęciu produktów z marynaty osuszyć je papierowym ręcznikiem, w przeciwnym razie jej resztki będą skapywały do ognia.
Soczyście i aromatycznie
- kiełbaski przed pieczeniem ponacinaj, a w nacięcia włóż czosnek utarty z majerankiem n podczas pieczenia polewaj kiełbaski jasnym piwem
- ważnym składnikiem szaszłyków jest boczek, to dzięki niemu grillowane kawałki mięsa nie będą się nazbyt wysuszały
- mięso na szaszłyki pokrój na kawałki jednakowej wielkości, tylko wtedy upieką się równomiernie i w tym samym czasie
- składniki na szaszłyki nabijaj dość luźno, aby mogły dobrze upiec się z każdej strony
- aby ogień palił się równomiernie, żarzące się węgle posyp garstką soli
Pysznie upieczone - przykładowe przepisy
Soczysta karkówka
Składniki: 3 grube plastry schabu karkowego, 3 łyżki płynnego miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka majeranku, sól, pieprz
Mięso umyj, osusz, wytnij zbędny tłuszcz, rozbij tłuczkiem. Miód wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z cytryny, majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Marynatą natrzyj mieso, przykryj i włóż na 3 godz. do lodówki. Schab wyjmij z marynaty, osącz i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Piecz po 10 min z każdej strony, smarując marynatą.
Cukinia z farszem
Składniki: 3 cukinie, jajko, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki mleka i masła, 10 dag fety, pomidor, sól, pieprz
Umyj i osusz cukinie, przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką miąższ. Posól cukinie wewnątrz i odwróć je, zostaw na godzinę, aby wypłynął sok. Osusz. Ser posiekaj, wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, posiekanym czosnkiem i pomidorem, przypraw. Wypełnij farszem połówki cukinii. Piecz 30 min (ostatnie 10 min pod przykryciem).
Pstrąg w pomarańczach
Składniki: 2 małe pstrągi, strąk papryki, po 20 ml soku z pomarańczy i cytryny, po 2 łyżki świeżej bazylii i masła, sól, pieprz, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Pstrągi umyj i osusz, przypraw, skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię, odstaw na 2 godz. Paprykę umyj, oczyść i pokrój drobno. W rondelku rozpuść masło, dodaj sok, skórkę z pomarańczy, paprykę i bazylię. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 min, mieszając. Ryby posmaruj pastą, zawiń w folię, grilluj 20 min (w zależności od wielkości ryby). Na ostatnie 10 min uchyl folię.
Aromatyczne udka
Składniki: 4 udka, 100 ml oleju, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 pęczka rozmarynu, sól, pieprz, szczypta chili
O tym koniecznie pamiętaj!
- do rozpalania nie używaj benzyny, denaturatu ani spirytusu, tylko specjalne podpałki (te także stosuj z rozwagą)
- mięso kładź na ruszcie dopiero wtedy, kiedy węgiel zacznie się żarzyć, nie piecz nad żywym płomieniem
- nie dopuść, aby tłuszcz skapywał do paleniska, gdyż powstają wówczas szkodliwe substancje, którymi przechodzi również grillowane mięso
- po skończonym grillowaniu koniecznie wygaś ogień: posyp palenisko piaskiem lub polej wodą
- zimny ruszt od razu oczyść z resztek mięsa i tłuszczu (specjalną drucianą szczotką); jeśli pozwolisz mu zaschnąć - znacznie trudniej będzie go oczyścić
Sprawdzone marynaty
Do wieprzowiny
szklanka wody, 2/3 szklanki winnego octu, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, plastry cebuli, 2 liście laurowe, łyżeczka rozmarynu.
Do drobiu
1 i 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, pokrojone na piórka: cebula, seler naciowy, marchewka, 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku, 5 ziaren pieprzu
Do ryby
1/2 szklanki oliwy, sok z jednej cytryny, 50 ml brandy, sól, szczypta cukru
Polecane
Sezon Barana wyznacza początek roku astrologicznego. Co przyniesie energia Barana? To najlepszy czas, by zacząć działać z rozmachem
„Po śmierci żony chciałem zacząć nowe życie. Nie spodziewałem się, że na drodze do szczęścia staną mi własne dzieci”
Horoskop na jutro 23 sierpnia 2024 dla Bliźniąt. Warto zacząć dzień z pozytywnym nastawieniem
Zaczynamy sezon Lwa. To czas beztroski i miłosnych uniesień. Uważaj, by energia ognistego znaku nie zwróciła się przeciw Tobie
„Moje małżeństwo przetrwało tylko do nocy poślubnej. Chciałem zacząć nowe życie, będąc szczerym, a straciłem wszystko”
Krzysztof Jackowski dostrzegł, co wydarzy się lada chwila. "To się może zacząć jeszcze wszystko w tym roku"
„Chciałam zacząć od zera z kochankiem, ale zderzyłam się ze ścianą. Na kolanach musiałam wracać do nudnego męża”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa