Grillowane piersi z cytrynową nutą
Dania z kurczaka są idealne na upały. Nawet jeżeli nie jesteś królową w kuchni, to danie sprawi, że zabłyśniesz!
- Claudia
Porcja: 216 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje
- 4 piersi kurczaka
- 3 cytryny
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 2–3 łyżki oliwy
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Piersi opłukać, osuszyć. wyciąć chrząstki i błony. Cytryny sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Dwie pokroić na plasterki. Sok z cytryny wymieszać z sosem sojowym. Mięso oprószyć solą i pieprzem. posmarować oliwą z sosem sojowym. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Grill rozgrzać, upiec na nim z obu stron mięso, w trakcie skrapiając je marynatą. Obok ułożyć plasterki cytryny i też je upiec. Pod koniec pieczenia na mięsie położyć gałązki tymianku. Kurczaka podawać z plasterkami cytryny.
Nasza rada:
Do takiego cytrynowego kurczaka idealnie pasuje pieczony czosnek. Całe główki należy bez obierania ułożyć na ruszcie i piec ok. 15 minut (skórka może się zrumienić). Po upieczeniu główkę rozdzielić na ząbki i miąższ wyciskać na mięso.