Gotujemy na piwie...
... bo dodane do duszenia i pieczenia mięsa sprawi, że będzie soczyste i miękkie, dolane do ciasta sprawi, że jest pulchniejsze. Poza tym w marcu świętujemy Dzień św. Patryka, więc to dobra okazja, żeby z piwem poeksperymentować.
- Naj
1 z 5
gulasz_gl
... bo dodane do duszenia i pieczenia mięsa sprawi, że będzie soczyste i miękkie, dolane do ciasta sprawi, że jest pulchniejsze. Poza tym w marcu świętujemy Dzień św. Patryka, więc to dobra okazja, żeby z piwem poeksperymentować. GULASZ WOŁOWY SKŁADNIKI: 50 dag miękkiej wołowiny, ostra i słodka papryka w proszku, 2 cebule, 4 łyżki smalcu, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 l jasnego piwa, przecier pomidorowy, sól, pieprz Mięso kroimy w grubą kostkę, oprószamy ostrą i słodką papryką. Pokrojone w piórka cebule podsmażamy na smalcu. Dokładamy mięso i smażymy, mieszając, aż się zrumieni. Wsypujemy kminek, wkładamy liść laurowy, ziele, wlewamy połowę piwa (resztę dolewamy w trakcie duszenia) i dusimy do miękkości. Przyprawiamy do smaku przecierem oraz solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem na zakwasie.
2 z 5
zeberka_01
AROMATYCZNE DUSZONE ŻEBERKA SKŁADNIKI: 1 kg ładnych, grubych żeberek wieprzowych, sól, pieprz, mąka do panierowania, oliwa i masło do smażenia, 3–4 spore cebule, 2 ziarna ziela angielskiego, 1–2 goździki, 1/2 łyżeczki ziarenek kminku, łyżeczka suszonego majeranku, 1,5 szklanki jasnego piwa Żeberka myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje po 2 kostki, nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczamy w mące. Obsmażamy na mocno rumiany kolor z każdej strony, na dobrze rozgrzanej oliwie z odrobiną masła. Cebule kroimy w grube krążki, dusimy na maśle w głębokim rondlu. Ziele angielskie, goździki, kminek oraz majeranek tłuczemy razem w moździerzu, wsypujemy do cebuli, mieszamy. Dokładamy żeberka, zalewamy piwem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 1,5 godz., aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo odchodzące od kości. Podajemy ze smażonymi ziemniakami.
3 z 5
ryba
RYBA SMAŻONA W CIEŚCIE SKŁADNIKI: 70 dag filetów z morszczuka, dorsza, mintaja lub miruny, sok z cytryny sól, pieprz, jajko, 15 dag mąki + 2 łyżki do smażenia ryby, 1/2 szklanki jasnego piwa, olej do smażenia SOS: szklanka majonezu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz Rozmrożone filety osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, odkładamy na 15 min. Jajko roztrzepujemy z mąką i piwem. Filety kroimy na nieduże kawałki, oprószamy je mąką i maczamy w cieście piwnym. Smażymy na złoto na sporej ilości mocno rozgrzanego oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy z sałatą lub surówką z kapusty i frytkami oraz sosem majonezowym z dodatkiem, śmietany, koperku oraz soli i pieprzu do smaku.
4 z 5
pizza
PIZZA NA PIWNYM SPODZIE SKŁADNIKI: szklanka ciepłego jasnego piwa, 3 łyżki oliwy, łyżka cukru, 1,5 łyżki grubej soli,4 dag świeżych drożdży, 3 szklanki mąki, ulubione składniki na wierzch: sos pomidorowy, pomidory, pieczarki, salami, oliwki, mozzarella, zioła itp. Miksujemy piwo, 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Mieszając, powoli dodajemy mąkę i wyrabiamy ok. 15 min, aż ciasto stanie się jednolite, gładkie i sprężyste. Miskę smarujemy pozostałą oliwą, przekładamy do niej ciasto i przewracamy, aż cała jego powierzchnia się natłuści. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godz. do wyrośnięcia. Formujemy spody, układamy swoje ulubione dodatki i pieczemy ok. 20–30 min w temp. 220°C.
5 z 5
ciastka_01
KORZENNE CIASTKA NA PIWIE GUINESS SKŁADNIKI: 1/2 szklanki ciemnego piwa Guinness (lub innego), 15 dag mąki, 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżka gorzkiego kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, jajko, 5 łyżek roztopionego masła , 2 łyżki cukru, łyżka miodu, cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Piwo gotujemy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem i sodą. Jajko ubijamy z masłem, cukrem i miodem, na przemian dodajemy mąkę i piwo. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżeczką kulki ciasta, pieczemy ok. 30 min. Jeszcze gorące ciastka posypujemy bardzo grubo cukrem pudrem.