Gotowanie na parze
Gotowanie na parze pozwala na zachowanie wielu cennych składników i witamin. Poczytaj.
- Naj
Jeśli gotujemy jarzyny w wodzie, tracimy około 50% witaminy C, 40% witamin B6, B1, PP, 30% witaminy B2. Nieco lepiej sytuacja wygląda w przypadku duszenia – choć i tu straty są duże (30% witaminy C, 20% witamin A, D, E, B6, B1 i betakarotenu). Postarajmy się jak najczęściej gotować na parze, by zachować maksymalnie dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki takiemu przygotowywaniu potraw np. w ziemniakach pozostaje 4 razy więcej witaminy C niż w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, w brokułach zmniejsza się strata kwasu foliowego aż o 20% , a witaminy A w jarzynach – o 26%. Natomiast jeśli chodzi o minerały, to dzięki gotowaniu na parze w potrawach pozostaje aż 71% żelaza i 88% wapnia (w wodzie – 5% i 25%). Jest ono zatem najzdrowszą metodą przygotowywania potraw, z której można skorzystać dzięki specjalnym koszyczkom, garnkom i torebkom do gotowania na parze w mikrofalach.