Gorzkie trufle
Ponoć jedzenie czekolady daje tyle samo przyjemności, co pocałunki. Gorzkie trufle to wspaniała propozycja dla tych, którzy nie chcą się "zasłodzić".
- Naj
Opublikowano: 09.02.2009, 11:10
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 200 g czekolady deserowej
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki whisky lub rumu
- 120 g cukru pudru
- kakao
Reklama
Czekoladę wkrusz do metalowej miski, postaw ją na garnku z gorącą wodą i mieszając, rozpuść. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubij na sztywno z whisky lub z rumem. Dodaj roztopioną czekoladę i cukier puder, dokładnie wymieszaj i odstaw, aby masa stężała. Dłońmi oprószonymi kakao formuj małe kulki. Obtaczaj je „na grubo” w kakao. Przechowuj w lodówce.
Reklama
Reklama
Reklama