Golonka w piwie
Przyjęło się, że to męskie danie, bo golonka jest wyjątkowo treściwa i ponoć najlepiej smakuje z kuflem schłodzonego piwa. Ale zimą, kiedy nasz organizm domaga się konkretnego jedzenia, jest też świetną propozycją obiadową dla pań.
- Naj
SKŁADNIKI:
● tylna golonka
● 2 szklanki jasnego piwa
● kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
● liść laurowy
● kieliszek czystej wódki
● pęczek włoszczyzny
● sól
● łyżeczka cukru
● pieprz
Oczyszczoną i umytą golonkę zalej w garnku piwem, dodaj ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i wódkę. Gotuj powoli, aż mięso będzie prawie miękkie. Włoszczyznę obierz, pokrój, umyj, dodaj do garnka z golonką, dogotuj ją, przypraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Wyjmij mięso, włóż do żaroodpornego naczynia, polej wywarem z gotowania. Zapiekaj 20 min w temp. 200°C.