Gołąbki z pęczakiem i grochem
Przygotowanie: 1h, kaloryczność 380 kcal, dla 6 osób
- Naj
Opublikowano: 02.02.2009, 07:31
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 1/2 szklanki pęczaku
- szklanka łuskanego grochu
- główka białej kapusty
- 15 dag boczku wędzonego
- 3 cebule
- olej
- sól, pieprz
- suszony majeranek
Reklama
Pęczak i groch ugotuj oddzielnie do miękkości. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb, włóż na 15 min do wrzątku. Osącz dokładnie, a kiedy ostygnie, podziel na liście. Boczek pokrój, wytop na patelni, wymieszaj z pęczakiem. Cebule posiekaj, zrumień na łyżce oleju, wymieszaj z grochem i pęczakiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Porcje farszu nakładaj na liście kapusty, zwijaj gołąbki. Ułóż ciasno w szerokim rondlu, podlej woda lub bulionem, przykryj i duś 45 min. Podawaj z sosem grzybowym.
Reklama
Reklama
Reklama