Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • szklanka łuskanego grochu
  • główka białej kapusty
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • olej
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
Reklama

Pęczak i groch ugotuj oddzielnie do miękkości. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb, włóż na 15 min do wrzątku. Osącz dokładnie, a kiedy ostygnie, podziel na liście. Boczek pokrój, wytop na patelni, wymieszaj z pęczakiem. Cebule posiekaj, zrumień na łyżce oleju, wymieszaj z grochem i pęczakiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Porcje farszu nakładaj na liście kapusty, zwijaj gołąbki. Ułóż ciasno w szerokim rondlu, podlej woda lub bulionem, przykryj i duś 45 min. Podawaj z sosem grzybowym.

Reklama
Reklama
Reklama