Gołąbki z orkiszem i szynką
Gołąbki, ale trochę inaczej. Spróbujcie!

- Claudia
PORCJA: 342 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA 8 PORCJI
- 150 g ziaren orkiszu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3–4 gałązki tymianku
- 750 g kapusty (16 dużych liści)
- 8 plastrów gotowanej szynki
- 175 g startego ementalera
- 100 ml śmietany 30 proc.
- masło do formy
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
Ziarna opłukać. Zalać wodą (powinna przykrywać je na 2 cm), dodać 1/2 łyżeczki soli, gotować ok. 15 minut. Osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać ziarna, koncentrat pomidorowy, pomidory, bulion i tymianek. Dusić ok. 30 minut. Pod koniec doprawić pieprzem, pieprzem cayenne i solą. Kapustę rozdzielić na liście, po usunięciu twardszych końcówek gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Osączyć. Nałożyć dwa liście na siebie, następnie położyć plaster szynki i porcję farszu. Posypać serem (część sera odłożyć), zwinąć jak roladkę. Podobnie zrobić resztę gołąbków. Gołąbki ułożyć w natłuszczonej formie. Posypać resztą sera i polać śmietaną. Przykryć. Piec ok. 40 minut w 180°C.
Polecane
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
Rosół wegetariański, kotlety schabowe czy gołąbki w wersji wege? Oszalejesz na punkcie tych przepisów
Kartki z życzeniami na prima aprilis z pomysłem i puentą. Te słowa wzruszają i bawią do łez
25 cytatów Szekspira z przepięknym przesłaniem. Zapisz je na kartce i podziel się z kimś wyjątkowym
„Wyszłam z domu tak, jak stałam. Zastawiłam męża i dzieci, bo miałam dość lat upokorzeń i traktowania jak śmiecia”
„Szwagier wypłacił kasę z konta i uciekł z młodą siksą. Już po chwili skamlał w progu o łaskę i wybaczenie”
Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami według przepisu Magdy Gessler. Zrobisz ją nie tylko na Wielkanoc!
„Zrobiłam Wigilię dla samotnych przyjaciół i skończyłam jak karp na święta. Zostałam z pustą lodówką i portfelem”
„I co z tego, że jestem już po emeryturze? Zakochałam się na stare lata i wcale nie żałuję, a sąsiedzi niech gadają”
„Wiosną skończyłam 40 lat i chciałam zacząć korzystać z życia. Niestety, mąż szybko pokrzyżował moje plany”
„Jadłem chleb z masłem, by zaoszczędzić na emeryturę i móc wreszcie poszaleć. Ale z planów wyszło nic”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa