Gołąbki z indykiem w sosie pomidorowym
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 60 dag pomidorów
- 4 duże liście kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 30 dag filetów z piersi indyka
- 200 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki startego, żółtego sera, np. goudy
- jajko
- mała kajzerka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka oleju
- słodka papryka
- sól, pieprz
Liście kapusty opłukać, gotować kilka minut w osolonym wrzątku, osączyć, ostudzić, ściąć włókna.
Pierś indyka pokroić w małą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić połowę cebuli. Dodać mięso indyka, wymieszać, krótko podsmażyć. Patelnię zdjąć z ognia, wsypać starty ser, wbić jajko, wymieszać.
Kajzerkę obrać ze skórki, miąższ drobno pokruszyć, razem z posiekanym szczypiorkiem dodać do masy mięsnej. Całość wymieszać, przyprawić do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć na liściach kapusty włoskiej, mocno zwinąć, ew. związać nicią kuchenną.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Włożyć do żaroodpornej formy. Dodać resztę cebuli, zalać bulionem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Gołąbki włożyć do formy, przykryć, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180°C.