Gołąbki w liściach botwinki - nasz SUPER przepis!
Gołąbki z botwinki są lepsze niż te z kapustą! To wiosenny obiad do przygotowania w godzinę.
Jak zrobić gołąbki z botwinki?
Gołąbki z botwinki robi się łatwiej i szybciej niż tradycyjne gołąbki z kapusty. Mają też delikatniejszy smak. Przepis z botwinką to doskonały pomysł na zdrowy wiosenny obiad.
Przepis na gołąbki w liściach botwinki dla 4 osób
Sprawdź przepis na gołąbki z botwinki - z tych składników przygotujesz porcję gołąbków dla 4 osób o wartości 230 kcal. Gotowanie zajmie ci 1 godzinę.
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 250 g piersi kurczaka
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 cebula
- 1/4 pęczka
- pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony
- pieprz do smaku
- olej
1 z 3
Gołąbki z botwinki - krok 1
Przygotuj liście botwiny. Odetnij je od korzeni.Umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.Delikatnie zmiażdż ręką lub wałkiem ichunerwienia. Dzięki temu staną się elastyczniejszei łatwiej będzie je zawijać.
2 z 3
Gołąbki z botwinki - krok 2
Ryż ugotuj. Mięso z kurczaka zmiel. Cebulępodsmaż na oleju, aż zbrązowieje. Natkę drobnoposiekaj. Do mielonego mięsa wrzuć podsmażonącebulę, posiekaną natkę i ryż. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3 z 3
Gołąbki z botwinki - krok 3
Z masy mięsnej uformuj kulki. Umieść porcję mięsa na liściu i zawiń. Gotowe gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej szklanką wody i skrop niewielką ilością oleju. Przykryj i piecz 40 minut w 180 st. C. Podawaj ciepłe.