Gnocchi z szałwią
Pachnące balsamicznie aksamitne listki szałwii gorzkawy, korzenny smak zawdzięczają olejkom, które sprzyjają trawieniu ciężkich pokarmów. Szałwię warto dodawać do tłustych mięs (np. baraniny), ale też do potraw z fasoli, grochu, dań mącznych, zawiesistych sosów.
- Claudia
PORCJA: 450 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 6 PORCJI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki
- jajko
- 150 g masła
- listki szałwii
- sól
- pieprz
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko i sól do smaku. Wyrobić ciasto. Uformować wałek, pociąć go na kawałki grubości 2 cm. Każdy kawałek delikatnie rozgnieść widelcem. Gnocchi wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową. Masło roztopić, wrzucić listki szałwii i świeżo mielony pieprz. Gnocchi polać masłem. Gnocchi wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową. Masło roztopić, wrzucić listki szałwii i świeżo mielony pieprz. Gnocchi polać masłem.