Gnocchi - włoskie kopytka
Przepisy kuchni włoskiej! Buon apetit!
- Naj
60 dag ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki mąki
jajko
sól
łyżeczka majeranku
łyżka oliwy
4 pomidory (mogą być z puszki)
3 ząbki czosnku lcebula
4 łyżki masła
łyżeczka suszonej szałwi
3 gałązki rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
pieprz
15 dag startego parmezanu
[adsense]
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i majeranek. Zagnieć ciasto. Uformuj wałki grubości 2 cm, pokrój na kawałki długości 2 cm, lekko spłaszczając. Kluski wrzucaj partiami do osolonego wrzątku z łyżką oliwy, gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj pomidory, dopraw szałwią, rozmarynem oraz solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką masła, ułóż w nim kluski i pomidory. Posyp wiórkami pozostałego masła i parmezanem. Zapiekaj 15 min w 200˚C.