Glazurowane szaszłyki z łososia z cukinią
Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 260 kcal/szt., dla 2 osób
- Naj
Opublikowano: 23.02.2009, 12:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 30 dag filetów z łososia
- czerwona papryka
- cukinia
Glazura: - 3 ząbki czosnku
- mała cebulka
- 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 30 ml białego octu winnego
- 2 łyzki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Sos: - 100 ml śmietany 18%
- sok i skórka z 1/2 cytryny
Reklama
Z łososia zdejmij skórę, umyj i osusz. Pokrój w kostke 3x3 cm. Paprykę obierz, oczyść i potnij na podobnej wielkości kawałki. Cukinię potnij w grube plastry. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian: łososia, paprykę i cukinię. Zrób glazurę: czosnek i cebulę obierz, pokrój, zrumień na suchej patelni, zmiksuj razem z papryczką chili, octem, cukrem i solą. Glazurą posmaruj szaszłyki. Ułóż je na rozgrzanej patelni grillowej. Grilluj na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony (aż łosoś się zrumieni, a z patelni wyparuje cały sok). Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i startą z niej skórką. Szaszłyki podawaj z sosem.
Reklama
Reklama
Reklama