Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 30 dag filetów z łososia
  • czerwona papryka
  • cukinia
    Glazura:
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 30 ml białego octu winnego
  • 2 łyzki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
    Sos:
  • 100 ml śmietany 18%
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
Reklama

Z łososia zdejmij skórę, umyj i osusz. Pokrój w kostke 3x3 cm. Paprykę obierz, oczyść i potnij na podobnej wielkości kawałki. Cukinię potnij w grube plastry. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian: łososia, paprykę i cukinię. Zrób glazurę: czosnek i cebulę obierz, pokrój, zrumień na suchej patelni, zmiksuj razem z papryczką chili, octem, cukrem i solą. Glazurą posmaruj szaszłyki. Ułóż je na rozgrzanej patelni grillowej. Grilluj na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony (aż łosoś się zrumieni, a z patelni wyparuje cały sok). Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i startą z niej skórką. Szaszłyki podawaj z sosem.

Reklama
Reklama
Reklama