Gęsie udka z figami, cebulą i dynią
Listopad to tradycyjny czas na dynię i gęsinę. Pieczona z dynią i pozostałymi dodatkami będzie wyjątkowo pyszna.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 441 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
- 4 udka gęsie
- 2 łyżki suszonego majeranku
- łyżeczka suszonego tymianku
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- duża cebula
- 300 g obranej dyni
- kilka świeżych fig
- sól
- pieprz
Udka opłukać, ewentualnie opalić resztki piór. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć majerankiem i tymiankiem. Wstawić na noc do lodówki. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem. Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 160°c.
W trakcie pieczenia udka podlewać co jakiś czas wytworzonym sosem i bulionem. Cebulę obrać, pociąć w dość grube kawałki. dynię opłukać, pokroić w kostkę. Dodać do gęsi razem z cebulą. Piec jeszcze ok. 30 minut.
Figi opłukać, ewentualnie pociąć na ćwiartki. Dodać do gęsi 15 minut przed końcem pieczenia.
Nasza rada
Świeże figi można zastąpić suszonymi. Płuczemy je starannie, po czym zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy (wody z moczenia owoców można użyć do podlewania mięsa w trakcie pieczenia), kroimy i dodajemy do gęsi razem z cebulą.