Gęsie udka z czerwoną kapustą
Kto przepada za gęsiną? Palec pod budkę!?
- Claudia
Opublikowano: 22.12.2013, 05:31
Reklama
PORCJA: 412 kcal
PRZYGOTOWANIE:35 minut
NA 4 PORCJE:
Reklama
- 4 udka gęsi
- 2 łyżki oliwy
- łyżka tymianku
- ząbek czosnku
- pół główki czerwonej kapusty
- łyżka cukru
- cytryna
- 2 jabłka
- 150 g suszonych śliwek
- szklanka wywaru drobiowego
- sól
- pieprz
Reklama
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie oprószyć solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą, posypać tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Kapustę posiekać w paski, wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Jabłka umyć, przekroić na pół i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać udka, kapustę i posypać śliwkami. Całość zalać gorącym bu-lionem i wstawić do piekarnika pod przykryciem. Piec przez godzinę w 180°C, polewając od czasu do czasu mięso i kapustę wytapiającym się tłuszczem. Po upływie tego czasu zwiększyć temperaturę do 220°C i zdjąć pokrywkę. Piec jeszcze 20 minut i podawać.
Reklama
Reklama
Reklama