Reklama

Gęś na święta - prosty przepis na wykwintny obiad

SKŁADNIKI:

Reklama

gęś (3–4 kg)
sok z 2 cytryn
cebula marchew
ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy
6 goździków
po 1/2 łyżeczki tymiankui bazylii
nać pietruszki
sól

FARSZ:
1 kg jabłek
4 filiżanki grzanek
5 dag rodzynek
5 dag masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku

Umytą gęś osuszamy, polewamy sokiemz cytryny, obkładamy pokrojonymi warzywami,polewamy oliwą wymieszaną z przyprawami,wstawiamy na dobę do lodówki. Faszerujemy obranymi i pokrojonymi jabłkami, grzankami, rodzynkami, masłem, solą, pieprzem i tymiankiem, zaszywamy. Wkładamy do brytfanny, polewamy wrzącą wodą i pieczemy pod przykryciem ok. 3 godz. w temp.200°C. Podczas pieczenia polewamy często wytworzonym sosem. Ostatni kwadrans pieczemy bez przykrycia, polewając gęś zimną wodą, by skórka pięknie się zrumieniła. Podajemy z ziemniakami, pieczonymi buraczkami lub żurawinowym sosem, który idealnie "złamie" smak mięsa.

Reklama

SMACZNEGO!

Reklama
Reklama
Reklama